ADVENTI VESZÉLYEK

Ezen a vasárnapon kezdetét veszi az adventi időszak, elkezdődik a karácsonyra való készülődés, meggyullad az adventi koszorún az első gyertya, megérezni a fenyőkoszorú illatát, meghittebbé varázsolják a lakást fényfüzérekkel, mécsesekkel. Talán bele sem gondol, mindez mennyi veszélyt hordoz magával. Az adventi időszakban megkétszereződik a lakásban keletkező tűzesetek száma. Hogy mik a leggyakoribb kiváltó okok, és mit tehet a lakástüzek csökkentése érdekében? Olvasson tovább, és megtudhatja, de előbb tekintse meg az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által készített videót, melyben láthatja, milyen gyorsan meg tud semmisülni egy élet munkája a tűz által, ha a lentebb leírtakra nem fordít megfelelő figyelmet (konténeres adventi videó).

A legtöbb tüzet a gyertyák, és mécsesek okozzák. Különösen figyeljen arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, így tehát a gyertya alá mindig tegyen nem éghető alátétet, a koszorút ne a terítőre, hanem egy tűzálló tálcára helyezze, és soha ne hagyja felügyelet nélkül az égő gyertyákat.

Fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljon fényfüzéreket. A rosszminőségű fényfüzér nem csak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásároltat veszi elő, használat előtt mindig ellenőrizze sértetlenségét. Ha a vezeték, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használja tovább. Éjszakára, vagy ha elmegy otthonról mindig húzza ki a fényfüzért a konnektorból.

A karácsonyfára soha ne tegyen gyertyát, vagy csillagszórót, mert a fenyő könnyen meggyulladhat, különösen, ha kiszáradt. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól.

A karácsonyra jellemző még, hogy ilyenkor az emberek többet sürögnek-forognak a konyhában. Készül az ünnepi menü, közben csomagolják az ajándékokat, nagytakarítanak, hogy a lakás a legszebb pompájában tündökölhessen a vendégek előtt. Ebben a nagy kavalkádban elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Fontos, ha a zsír, vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsa vízzel! Helyette például tegyen rá fedőt, és kapcsolja ki a tűzhelyet. Nézze meg videónkat, melyben szemléltetjük, hogyan kell helyesen eljárni ilyen esetben:

 

Video_1

vagy

Video_2

Hogy időben észlelhesse a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonába egy füstérzékelőt.

A füstérzékelővel a lakástűz hamarabb észlelhető!

Video_3

vagy

Video_4

 

Békés, boldog, biztonságos karácsonyi ünnepeket kívánunk! 

 

Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség

 

________________________


    A veszélyhelyzet jobb megértése érdekében szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a veszélyhelyzetet a Magyar Kormány 2020. november 3-án rendelte el, ami november 4-től érvényes. A 479/2020 (XI.3) Kormányrendelet rögzíti a veszélyhelyzethez kapcsolódó védelmi rendelkezéseket. A jelenleg érvényben lévő 484/2020 (XI.10.) Kormányrendeletben elrendelt védelmi intézkedések betartása kötelező minden magyar polgár, kulturális intézmény, sporttevékenység és létesítmény, vendéglátó üzletek, szállodák és bármilyen szolgáltatást végzők részére. 

________________________


A Magyar Kormány 478/2020. (XI.13.) rendeletében országosan veszélyhelyzetet hirdetett ki, amit a Magyar Parlament 2020. évi CIX. törvényben 90 napig meghosszabbított. A kormányrendelet betartása a település minden polgárára és azt itt működő minden üzletbe és vendéglátóhelyre, amatőr kulturális és sportegyesület tevékenységre kötelező. Kivétel a hivatalos magyar versenysportban működő egyesületek.

________________________


 

Budajenő Község Polgármestereként, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 15-16. §-ai alapján, a koronavírus-járvány megelőzése érdekében meghirdetett országos veszélyhelyzetre tekintettel, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelettel összhangban helyben az alábbi intézkedéseket hozom. 

________________________


 

Időpontot kell foglalni az ügyintézéshez

A Kormányablakokban működő NAV-ablakokban 2020. november 12-től a személyes ügyintézéshez előzetes időpontfoglalásra van szükség. Ez összhangban van a Kormányablakok ügyfélfogadási rendjével, ami a Magyarország Kormánya által kihirdetett veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányzati intézkedések betartását szolgálja.

A Kormányablakokban NAV ügyintézésekhez időpontot a https://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/ugyfelszolgalati_idopont_foglalasa menüpont alatt foglalhat.

A veszélyhelyzet ideje alatt a gyors és rugalmas ügyintézéshez célszerű a NAV elektronikus szolgáltatásait használni. Az e-ügyintézésről a NAV honlapján a 32. számú, a telefonos ügyintézésről pedig a 33. számú információs füzetben olvasható további információ.

 

 

                                                                                               Nemzeti Adó- és Vámhivatal

________________________


A COVID-19 járvány terjedésének megakadályozása érdekében 2020. november 11. napjától valamennyi kormányhivatali ügyfélszolgálaton csak elektronikusan vagy telefonon előzetesen lefoglalt időpontban van lehetőség személyes ügyintézésre.

A kormányablakok esetében a gépjárműügyek kivételével minden ügytípusban lehetővé vált az ügyfélkapu nélküli időpontfoglalás az idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon; emellett a Kormányzati Ügyfélvonal ingyenesen hívható telefonszámán is foglalható időpont.

A 2020. március 11. és 2020. június 18. közötti veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok – változatlanul – 2020. december 15. napjáig érvényesek. Az elkészült okmányok kizárólag postai úton kerülnek kézbesítésre.

Foglalkoztatási, gyámügyi és hatósági területen az alábbi elérhetőségeken van lehetőség időpontfoglalásra:

 

Gyámügyi Osztály és Hatósági Osztály székhely (Budakeszi, Fő u. 179.):

         tel: 06 23/427-440; e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

Gyámügyi Osztály Budaörsi Kirendeltség (Budaörs, Uzsoki köz 56.):

         tel: 06 20/245-4282; e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

Hatósági Osztály Budaörsi Kirendeltség (Budaörs, Uzsoki köz 56.):

         tel: 06 23/428-008; e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

Hatósági Osztály Biatorbágyi Kirendeltsége (Biatorbágy, Baross G. u. 2/a):

         tel: 06 23/534-588; e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

Hatósági Osztály Nagykovácsi Kirendeltsége (Nagykovácsi, Kossuth u. 61.):

         tel: 06 23/427-440; e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

Hatósági Osztály Zsámbéki Kirendeltsége (Zsámbék, Szent István tér 3.):

         tel: 06 20/448-5581; e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

Foglalkoztatási Osztály székhely (Budakeszi, Fő u. 111.):

         tel: 06 23/342-280; e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

Foglalkoztatási Osztály Budaörsi Munkaerő-piaci Pont (Budaörs, Nefelejcs u. 1-3.):

         tel: 06 23/441-919, 06 23/441-920; e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

A települési ügysegédi tevékenység teljes körűen felfüggesztésre kerül. A Kormányhivatal főosztályainak folyamatosan aktualizált elérhetőségei megtalálhatóak a kormanyhivatal.hu oldalon.

________________________


Az idei évben is közeledik az újabb parlagfű szezon. A parlagfű nagymértékű elszaporodásának a közegészségügyi és gazdasági károsító hatása számottevő. A parlagfű elleni védekezés elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége. A hatóságok feladata, hogy - amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget a kötelezettségének - a mulasztók költségén elrendelik az ún. közérdekű védekezést, emellett növényvédelmi bírságot szabnak ki.
Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos tájékoztatót állított össze a lakosság számára, amelyet ide kattintva olvashatnak.

________________________