Tájékozatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a koronavírus elleni védekezés jelen szakaszában a következő rendelkezések vannak hatályban. Kérjük a szabályok maradéktalan betartását!

 A védekezés második szakaszában is fontos az általános óvintézkedések betartása

A védekezés első szakaszában az volt a cél, hogy a járvány berobbanását elkerüljük és az egészségügyet felkészítsük a legrosszabb forgatókönyvre. A védekezés első szakasza sikeresen lezárult,  más országokkal ellentétben  a tömeges megbetegedéseket  és a  több ezres haláleseteket  elkerültük, a kórházakat pedig fel tudtuk készíteni egy esetleges extraterhelésre is. A járvány megfékezéséért vívott csatát tehát megnyertük. A sikeres védekezés annak is köszönhető, hogy  a különlegesi jogrend adta lehetőséggel élve a kormány és az Operatív Törzs időben, gyorsan és jó döntéseket hozott, a magyar emberek pedig  együttműködőek voltak, betartották a szabályokat és az ajánlásokat.  A sikeres védekezésnek köszönhetően a különleges jogrend ( a veszélyhelyzet) megszüntethető, az erről szóló törvényjavaslat már a parlament előtt van, és ha az Országgyűlés elfogadja, akkor a veszélyhelyzet június 20-án megszűnhet.  Ugyanakkor a járványveszély nem szűnt meg, így a járványügyi készültség fenntartására szükség van. Továbbra is fontos a felelősségteljes magatartás és a hatályos védelmi intézkedések betartása.

 • Az egész országban érvényes, hogy az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől lehetőleg 1,5 méteres védőtávolságot tartani.
 • Valamennyi üzlet kinyithat és látogatható
 • Az üzletben történő vásárlás, illetve a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszköz (például orvosi maszk, sál, kendő) viselése továbbra is kötelező. 
 • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatóak.
 • A 65 éven felüliek továbbra is 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat, a 65 éven aluliak pedig az ezen kívüli időszakban.
 • A piacok nyitva tartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.
 • A szolgáltatások bárki által szabadon igénybe vehetők, a szolgáltatást nyújtó üzletek szintén nyitva tarthatnak korlátozás nélkül.
 • A tömegrendezvények megtartása továbbra sem engedélyezett. Az autós koncertek azonban megtarthatóak.
 • Május 28-tól látogathatóak a szabadtéri kulturális és sportrendezvények ( pl. szabadtéri színház, mozi, cirkusz, kiállítás, irodalmi rendezvény)  a járványügyi szabályok betartása mellett. A szabadtéri rendezvény helyszínén való tartózkodás megengedett, amennyiben a rendezvény szervezője biztosítja a járvány miatti óvintézkedéseket. A nézők csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, közvetlenül egymás mögött nem ülhetnek és köztük legalább 1,5 méter védőtávolságot kell biztosítani. Szabadtéri rendezvénynek minősül az olyan program, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik, vagy amely során a nézőket az időjárás miatt sátorral védik (például cirkuszsátor), illetve azok is, amelyek a rendezvény céljából épített fallal körülhatárolt, fedetlen vagy részben fedett létesítményben zajlanak (például stadion, uszoda, szabadtéri színpad, szabadtéri mozi).
 • A strandok, szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak. A zárttéri uszodák, gyógy – és termálfürdők újranyitása a veszélyhelyzet megszűnése után várható
 • A szabadtéri múzeumok és az állatkertek, valamint a nemzeti parkok szabadtéri bemutató létesítményei kinyithatnak.
 • A színházak, múzeumok, mozik nyitása szintén a veszélyhelyzet megszűnése után várható.
 • Istentiszteletek megtarthatóak, polgári házasságkötés és temetés szintén a védőtávolság betartásával megtarthatóak. A 200 fő alatti családi rendezvények, lakodalmak vidéken június 1-től, Budapesten 2020. június 15-től tarthatók meg.
 • Május 29-től vidékhez hasonlóan a fővárosi vendéglátóhelyek - így különösen az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék, presszók - belső, zárt részében való a tartózkodás, vagyis a megrendelt étel és ital elfogyasztása megengedett. Azonban az asztaltársaságok közötti 1,5 méteres védőtávolság betartása itt is kötelező és az ott dolgozók kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni.
 • A vidéki szálláshelyek mellett, május 29-től a fővárosi szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket. A szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó helyiségekre a vendéglátó üzletekre vonatkozó szabályok irányadóak. A vidéki óvodák és bölcsődék május 25-től nyitottak meg, a budapestiek június 2-től nyithatnak meg. Az iskolákban a tanév végig marad a digitális tanrend.
 • Az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a felsőoktatási intézmény vezetője jogosult dönteni. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.
 • Részlegesen feloldásra került az idősotthonok és más szociális ellátást nyújtó intézmények látogatási tilalma, fenntartva a maximális biztonságot. Ezáltal már látogathatóak azok a szociális intézményekben élők, akik nincsenek elkülönítve koronavírus-fertőzés miatt. A kórházakra érvényes látogatási tilalom továbbra is érvényben marad.

A rendőrség jogosult fellépni, ha valaki nem tartja be az általános szabályokat, például nem tart kellő védőtávolságot, ugyanakkor nem a szabálysértés szankcionálása a cél, hanem az önkéntes jogkövetés.

További hirdetmények

Lap teteje