Pátyi úti kereszt felújítása

eucharisztikus_logo

A Budajenői Német Nemzetiség Önkormányzat 650.000 Ft és 550.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a „Pátyi úti kereszt felújítása” finanszírozására. 

Magyarország Kormányának célja hazánk megújítása, nemzetünk megerősítése. Munkájában támaszkodik a magyarországi nemzetiségekre. A Magyarországon élő őshonos nemzetiségek életében és identitásuk őrzésében jelentős szerepe van a keresztény hitnek és az egyházi közösségekhez tartozásnak.

Ennek fényében a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának célja, hogy a hazai nemzetiségi közösségek hitéletében mindenkor meghatározó szerepet betöltő útmenti keresztek megújuljanak. 

Az 1800-as évekből származó Pátyi úti kereszt felújítása elkészült. A Budajenői Német Nemzetiségi Önkormányzat a kereszt helyreállításával a Pátyi úti kereszt környezetét ezzel megszépíti. Így a jövő nemzedéke számára is megőrizhető az érték, mely a helyi örökség és a keresztény hit emlékeinek megmutatása célját szolgálja.

A kereszt helyére állítása a helyszínen (2093 Budajenő, Pátyi út) 2022 tavaszán történik meg, ahogy az időjárási körülmények engedni fogják. Mivel az anyagát tekintve rendkívül érzékeny a téli fagyokra, ezt az időszakot elengedhetetlen kivárni, hogy ne vesszen kárba a felújított kereszt.