Megemlékezés az elűzetés 75. évfordulója alkalmából

tamogato_logo_2021
Magyarország kormánya partnerként támaszkodik a magyarországi nemzetiségekre.A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint támogató nyílt pályázatot hirdetett a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2021. évi költségvetési támogatására.

A Budajenői Német Nemzetiség Önkormányzata 400 000.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a „Megemlékezés az elűzetés 75. évfordulója alkalmából” program megrendezésére. 

A generációk ma már nem élnek együtt, ritkán találkoznak, alig beszélgetnek a múltról. Fontos a régi történetek, események felidézése a nagyszülők, dédszülők, rokonok és ismerősök részéről, hogy a közös élmények kapcsolatot teremtsenek az unokákkal, dédunokákkal, az ifjúsággal, akik ez által megismerhetik nemzetiségi közösségük és egy-egy család „történetét”. 

Az eredeti program szerint a Gaildorfban élő „elűzötteket” is szerettük volna meghívni. A kialakult járványhelyzet és a Németországban élő idősebbek utazásának nehézségei miatta, a személyes találkozó nem valósulhatott meg.

A kitelepítési megemlékezést 2022. április 2-án tartjuk. Az elkészült visszaemlékező filmet ezen a napon tervezzük bemutatni.